Zápisky z cest - Dobrovolní hasiči v Hrobě

Požár v Hřensku byl dnes definitivně uhašen. Mnozí ho ale budou mít ve své paměti navždy. Třeba hrobští dobrovolní hasiči. Zastavila jsem se za nimi při cestě po Ústeckém kraji.

Kromě jejich nového vozového parku mi vyrazila dech hlavně jejich odvaha a nasazení, se kterou se do boje s požárem v České Švýcarsku pustili.

Karel Hirsch byl jedním z těch, kteří dlouhé hodiny bránili přímo Meznou. Na tak ojedinělý požár se jen těžko dalo připravit. Kromě obrovského vyčerpání, které dospávají ještě teď, pocítili i strach. Karel s ostatními už ale vnímá to, co se stalo, především jako obrovskou zkušenost pro nadcházející roky, kdy mohou podobné požáry hrozit častěji.

Není na místě zlehčovat, jak moc byl požár pro lidi i přírodu zničující. Jak ale sami hasiči i mnoho odborníků říká, pro les je požár jednou za čas ozdravným procesem. Už nyní, když jednotka z Hrobu jezdila na dohašování, viděli, jak les začíná pomalinku dorůstat.

Zvedla se také velká a velmi zasloužená vlna podpory dobrovolných hasičů. Ti si teď budou moci pořídit například lehčí obleky, které nejsou levnou záležitostí, ale na zásahy do terénu jsou mnohem praktičtější. Po desítkách hodin běhání v těžkém terénu jsou velmi potřebným ulehčením.

Děkuji Karlovi a všem dalším dobrovolným i profesionálním hasičům, kteří nasazují vlastní životy, aby ochránili nás i naši zem. Máte můj nekonečný obdiv. A děkuji i starostovi a místostarostovi města Hrob za milé přivítání – symbolicky rakvičkami. Mnohým se tak navíc splnilo přání vidět Nerudovou v Hrobě. Věřím, že jste mě tam neviděli naposledy!

Více z blogu

Prohlášení k dnešním slovům Andreje Babiše

Násilí nesmí mít v naší společnosti místo. A to v žádné podobě.

Detail článku

Jak žádat o voličský průkaz?

O voličský průkaz mohou žádat všichni, kdo mohou volit. Slouží k tomu, abyste mohli volit jinde než ve vašem přiděleném volebním okrsku. Můžete s ním pak volit v jakémkoliv okrsku v Česku.

Detail článku
Všechny příspěvky

Zůstaňme
v kontaktu

Všechny důležité novinky můžete vědět jako první.
Stačí, když nám necháte svůj e-mail.

Přihlášením k newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů